
Çakra Nedir İşlevleri Nelerdir?
Çakralar enerji geçiş noktalarıdır. Her birinin bir görevi işlevi vardır ve ifade ettiği alanlar, hayatımızda temsil ettiği konular vardır. Güçlü bir enerji alanı ile var olmamız, enerjimizin bizi beslemesi için ÇAKRALARIMIZIN DENGEDE olması, her birinin aynı anda, eş zamanlı olarak dengeli çalışması gerekir.
Çakra dendiği zaman aklınıza birçok şey gelebilir. Meditasyon uygulamaları, enerji çalışmaları veya duygusal iyileşme söz konusu olduğunda çakralara sık sık başvurulduğunu muhtemelen duymuşsunuzdur.
Çakralar enerji geçiş noktalarıdır. Her birinin bir görevi işlevi vardır ve ifade ettiği alanlar, hayatımızda temsil ettiği konular vardır. Güçlü bir enerji alanı ile var olmamız, enerjimizin bizi beslemesi için ÇAKRALARIMIZIN DENGEDE olması, her birinin aynı anda, eş zamanlı olarak dengeli çalışması gerekir. Her bir çakranın rengi, temsil ettiği konular, duygular, teması, yönettiği alanlar vardır. Ancak gerginlik, stres, büyük ya da küçük travmalar ile fiziksel rahatsızlıklar; çakralarımızdan birinin veya birkaçının bloke olmasına yol açabilir. Çakraların bloke olması ise enerjinin artık o bölgede çalışmaması anlamına gelir ve dolayısıyla bu enerjiyi yeniden dengelememiz gerekir. Böyle bir dengesizlik durumunda ise hangi çakrada blokaj varsa ona yönelik çalışmalar uygulanır ve blokajı olan çakralar yeniden dengelenir.
Çakralar, vücudumuzun enerji ve denge merkezleri olduğu için hayatın akışı içerisinde kendimizle ve dış dünyayla olan etkileşimimizi temsil eder. Ancak günlük hayatın içindeki stres, gerginlik, öz güven kaybı veya öz şevkat eksikliği gibi duygular; hem zihinsel hem bedensel rahatsızlıklara neden olabilir. Çakralardaki dengesizliğin kökeni ise çocukluk travmaları, geçmişte yaşanan olumsuz deneyimlere bağlı olabilir. Tam da bu noktada bedenimizin, ruhumuzun ve zihnimizin bütünlüğü için çakraları dengelemek büyük önem taşır. Bir çakra yetersiz çalıştığında fiziksel ve duygusal anlamda kapalı olmayı da beraberinde getirir. Gereğinden fazla çalıştığında ise kişinin hayatında baskın bir güç haline gelir ve bireye zorlayıcı deneyimler yaşatabilir.
Çakraların nasıl çalıştıklarını veya onlardan nasıl yararlanabileceğinizi anlamak için usta bir şifacı olmanıza gerek yok. Sadece nasıl çalıştıkları ve benzersiz enerjilerinin hayatınızı nasıl etkileyebileceğine dair temel bir anlayışa ihtiyacınız var. Çakranın konseptini ve hayatınızda nasıl bir yeri olacağını keşfetmek için okumaya devam edin.
Çakra kelimesi, Sanskritçe’de “tekerlek” veya “daire” anlamına gelir ve vücuttaki farklı enerji merkezlerini temsil etmektedir. Başınızın üstünden başlar ve omurganızın hemen altında biter. Duygusal ve fiziksel refahımızı etkileyen sinir demetlerine, ana organlara ve bedenimizin enerji alanlarına karşılık geldiklerinden, “açık” ve hizalı kalması gereken enerji diskleri olduklarını düşünebilirsiniz. Çakralarınız senkronize olmadığında veya dengesizlik halinde, fiziksel, duygusal, zihinsel ve ruhsal sağlığınızı olumsuz yönde etkilenebilir.
Bu enerji meridyenleri, evrende oluşan bütün zıtlıkları bir araya getirme ve onları dengeleme konusunda bir köprü görevi üstlenir. Dolayısıyla çakralarımızı dengelemek, hayat kalitemizi arttırır ve bizi daha farkındalıklı insanlar haline getirir.
Şimdi biraz çakraları ve içeriklerini tanıyalım.
Kök çakranın yüksek enerji seviyesini hayatınız için verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. Güven duygusunun merkezidir, ortaklıklar, hayat arkadaşlığı ilişkileri, iş ortaklıkları, anne-baba/çocuk ilişkileri, kişinin patronu ile olan ilişkileri gibi kişiler arası ilişkilerinizde olumlu bir etkiye sahip olabilir. Buradaki güçlü enerjiyle, yaşamda kendini ve alanını korumak, ve kendi kimliğini bulmak gibi konularda olumlu bir etkiye sahiptir. Dünyaya sağlam bir şekilde köklenmenizi sağlar. Burası “almanın” çakrasıdır.
Mandalina, gül, bal ve neroli kök çakramızı güçlendirebilir.
ZİHİNSEL: Psikolojik olarak kök çakranın enerjisi sorumluluk, kendine destek, kendini savunma, yaşama yeteneği, yaşama sevinci, dinçlik, hedef odaklı eylem, temel güven ihtiyacı, galibiyet ve fethetme gücüdür.
Burada kendilerine yer bulan konular; her türlü duygusal zevk ve duygusallık, beslenme ve yiyeceklerden enerji alımı, canlılık ve enerji üretimidir.
Buradaki yüksek enerjiyle kendinize, yüksek benliğinize ve yaşam vizyonunuza kolaylıkla erişebilirsiniz. Dengede olduğunda sorumluluk alabilir, hedeflerimize ulaşabilir, mütevazi davranır ve çevremize değer veririz. Güçlerimizi iyi yönettiğimiz için bunu kendimizden ödün vermeden yaparız.
ZİHİNSEL: Solar pleksus çakra kişinin potansiyellerini geliştirmesi için öz farkındalık, özgüven, özsaygı, cesaret ve hırs gibi nitelikleri birleştirir. Akıllı, güçlü ve sorumlu insanlar yaşamda bu şekilde ilerler. Mutluluk, dışa dönüklük, kendiliğinden olma ve duyguları ifade etme becerisi de bu çakranın kontrolündedir.
Bunu yapmanın en iyi yolu kendinizi neşeye ya da yeni bir şeye açmaktır. Yeşil renkler ( yemek ya da bakmak) sizi yeniden şarj edebilir ve dengeye getirebilir. Ayrıca yeşim, kalsit, turmalin, zümrüt gibi taşlar ve değerli metal “altın” zayıf bir kalp çakrası için yararlıdır. Gül ağacı, portakal, greyfurt da destek olabilir. Kalp çakrası güneş gezegeni ile ilişkilidir bu nedenle güneşte olmak faydalı olacaktır.
Kalp çakrası, dokunsal algı ve bağışıklık sistemine de odaklanır.
Kendini sevgiye açmış bir kalp bir çok armağan kazanır. Tersi durumda kişi güven problemleri geliştirir, kolay kolay teslim olamaz, sorgular ve kabulde zorlanır.
YAŞAM KONUSU: Kişinin kendi düşüncesiyle ve kendi içinden geldiği gibi hareket ederek yaşamın ilerlemesi sağlanır. Duyguların davranışlara yansıdığı, kişinin sağlıklı ilerleyiş temasını taşır. İlgili duygular ile birlikte hareket etme dürtüsü vardır, bu nedenle kişinin duygularını bastırması bu çakrayı blokaja sürükler.
DUYGUSAL: Bu çakra dengede olduğunda huzur ve hafiflik söz konusudur. Kişiye onu neyin harekete geçirdiğini söyler ve kalbinin nereye gideceğine karar verir.
FİZİKSEL: Bu çakranın ilgili organları; baş, beyin, gözler, kulaklar, burun sinüsler, hipofiz bezidir. Ayrıca altıncı hissin kullanımı, duyular ve algılamayı içerir.
7. TAÇ ÇAKRA
GENEL: Taç çakranın konumu, baştaki en yüksek noktadır ve rengi mor / beyaz dır.
RUHSAL: Bu enerji “en yüksek” titreşimdir ve sessizlik, huzur, şükran, iç görü, lütuf ve maneviyata tanıklık eder. Kişi “şu anda” yaşar. Artık hizmet etmeyen eski kalıpları çözerek yer açar, ihtiyacı olmayan duygusal bağların kopmasına kolaylıkla izin verir, ruhsal uyanışın gerçekleştiği yerdir.